Praca sprawia, że nie masz już energii na nic i chcesz tylko pójść spać? W takim razie właśnie przyszła pora na kawę. Musisz zrobić sobie przerwę, by odrobinę odetchnąć, a kawa to świetna wymówka, by chociaż na chwilę zapomnieć o pracy. Tylko jaką kawę wybrać?
Espresso to nadal jedna z najbardziej popularnych kaw, które otrzymasz w kawiarniach, ale również w biurowych ekspresach do kawy. Jest niewielka, bo jej pojemność to zaledwie 30 mililitrów, jednak niezwykle ekstraktywna i pełna kofeiny, która w pracy jest substancją niemal życiodajną. Idealne espresso powinno być parzone około 25 sekund. Czas ma tutaj znaczenie zarówno z punktu widzenia smaku, jak i wartości kawy. Ta krótko parzona jest najlepsza. Konsystencja espresso jest gęsta, a pianka kremowa o orzechowym kolorze.
Czy Tobie cappuccino również kojarzy się z napojem z proszku, który sprzedawany był kiedyś (i nadal jest) w sklepach. Należało zalać go wrzątkiem i energicznie mieszać, by uzyskać piankę. To doświadczenie zmieniło całe pokolenie, które nie miało pojęcia, czym jest prawdziwe cappuccino. A jest to po prostu espresso ze spienionym mlekiem, które tworzy gęstą pianę otulającą ciemną, wyrazistą kawę. To napój idealny do śniadania i czegoś na słodko, na przykład rogalika czy kruchego ciastka. Włosi tak właśnie najbardziej lubią podawać cappuccino. Warto robić to tak, jak ten najbardziej kawowy kraj.
Tej kawie chyba najbliżej do tradycyjnej czarnej kawy, choć nadal nie jest to „parzonka” – kawa zalana wrzątkiem w kubku. Lungo to przedłużone espresso, czyli trochę bardziej rozwodniona wersja tej aromatycznej kawy. Wiele osób myli lungo z americano, gdyż obie kawy są dość duże i przeważnie czarne. Różnica polega na tym, iż w lungo przedłuża się sam proces parzenia espresso (robi się je z około 130-150 mililitrów), gdy z kolei americano robi się poprzez dodanie gorącej wody do espresso. Różnica w smaku rzeczywiście jest wyczuwalna, choć prawdopodobnie tylko dla tych, którzy kawę traktują jako coś więcej, niż przyjemny napój wypijany w pracy.
W Polsce nadal jedną z najczęściej wybieranych kaw jest latte macchiato (nie mylić z caffe latte). Ta efektownie wyglądająca kawa pięknie prezentuje się w wysokich szklankach z niewielkim uszkiem, pokazując swoje cudowne rozwarstwienie – piankę, kawę i mleko. W tym napoju to nie kawa, ale mleko stanowi główny składnik. I być może dlatego Polacy aż tak bardzo lubią latte macchiato. Jest to bardzo delikatna kawa, o niezwykle kremowym smaku i tylko lekkiej goryczce, która bardzo często jest trudna do wyłapania pod mnóstwem mleka i kremowej pianki. Jeśli kochasz kawę z mlekiem, latte macchiato jest napojem w sam raz dla Ciebie.
Jaką kawę wybierzesz dla siebie podczas tej przerwy? Może coś klasycznego bądź eksperyment, coś zupełnie nowego? Na cokolwiek się zdecydujesz, pamiętaj, że ekspresy na kapsułki są w stanie przygotować dla Ciebie każdy rodzaj kawy bez najmniejszego problemu. Wystarczy odpowiednia kapsułka i jeden przycisk.
Artykuł partnera.