Przerwa na kawę? Jaką wybrać dla siebie?

Maciej Piwowski
04.10.2022

Praca sprawia, że nie masz już energii na nic i chcesz tylko pójść spać? W takim razie właśnie przyszła pora na kawę. Musisz zrobić sobie przerwę, by odrobinę odetchnąć, a kawa to świetna wymówka, by chociaż na chwilę zapomnieć o pracy. Tylko jaką kawę wybrać?

Espresso – mała kawa, duże pobudzenie

Espresso to nadal jedna z najbardziej popularnych kaw, które otrzymasz w kawiarniach, ale również w biurowych ekspresach do kawy. Jest niewielka, bo jej pojemność to zaledwie 30 mililitrów, jednak niezwykle ekstraktywna i pełna kofeiny, która w pracy jest substancją niemal życiodajną. Idealne espresso powinno być parzone około 25 sekund. Czas ma tutaj znaczenie zarówno z punktu widzenia smaku, jak i wartości kawy. Ta krótko parzona jest najlepsza. Konsystencja espresso jest gęsta, a pianka kremowa o orzechowym kolorze.

Cappuccino – pyszna lekka kawa z pianką

Czy Tobie cappuccino również kojarzy się z napojem z proszku, który sprzedawany był kiedyś (i nadal jest) w sklepach. Należało zalać go wrzątkiem i energicznie mieszać, by uzyskać piankę. To doświadczenie zmieniło całe pokolenie, które nie miało pojęcia, czym jest prawdziwe cappuccino. A jest to po prostu espresso ze spienionym mlekiem, które tworzy gęstą pianę otulającą ciemną, wyrazistą kawę. To napój idealny do śniadania i czegoś na słodko, na przykład rogalika czy kruchego ciastka. Włosi tak właśnie najbardziej lubią podawać cappuccino. Warto robić to tak, jak ten najbardziej kawowy kraj.

Lungo – jeśli espresso to za dużo

Tej kawie chyba najbliżej do tradycyjnej czarnej kawy, choć nadal nie jest to „parzonka” – kawa zalana wrzątkiem w kubku. Lungo to przedłużone espresso, czyli trochę bardziej rozwodniona wersja tej aromatycznej kawy. Wiele osób myli lungo z americano, gdyż obie kawy są dość duże i przeważnie czarne. Różnica polega na tym, iż w lungo przedłuża się sam proces parzenia espresso (robi się je z około 130-150 mililitrów), gdy z kolei americano robi się poprzez dodanie gorącej wody do espresso. Różnica w smaku rzeczywiście jest wyczuwalna, choć prawdopodobnie tylko dla tych, którzy kawę traktują jako coś więcej, niż przyjemny napój wypijany w pracy.

Latte macchiato – ukochana kawa Polaków

W Polsce nadal jedną z najczęściej wybieranych kaw jest latte macchiato (nie mylić z caffe latte). Ta efektownie wyglądająca kawa pięknie prezentuje się w wysokich szklankach z niewielkim uszkiem, pokazując swoje cudowne rozwarstwienie – piankę, kawę i mleko. W tym napoju to nie kawa, ale mleko stanowi główny składnik. I być może dlatego Polacy aż tak bardzo lubią latte macchiato. Jest to bardzo delikatna kawa, o niezwykle kremowym smaku i tylko lekkiej goryczce, która bardzo często jest trudna do wyłapania pod mnóstwem mleka i kremowej pianki. Jeśli kochasz kawę z mlekiem, latte macchiato jest napojem w sam raz dla Ciebie.

Jaką kawę wybierzesz dla siebie podczas tej przerwy? Może coś klasycznego bądź eksperyment, coś zupełnie nowego? Na cokolwiek się zdecydujesz, pamiętaj, że ekspresy na kapsułki są w stanie przygotować dla Ciebie każdy rodzaj kawy bez najmniejszego problemu. Wystarczy odpowiednia kapsułka i jeden przycisk.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie