Fantastyka pisarze: James White

Remigisz Szulc
06.09.2015

James White

James White (ur. 7 kwietnia 1928, zm. 23 sierpnia 1999), irlandzki pisarz science fiction. Urodził się i mieszkał w Belfaście. Pracował jako rzecznik prasowy miejscowej wytwórni sprzętu lotniczego, natomiast pisarstwem zajmował się w wolnych chwilach.

Debiutował na łamach "Astounding Science Fiction". Największą popularność przyniósł mu cykl powieści o medycynie kosmicznej. Autor cyklu opowiadań i powieści o przygodach lekarzy pracujących w Szpitalu Kosmicznym. Cykl ten jest jednym z pierwszych z gatunku space opera. James White był także współwydawcą czasopism "SLANT" i "HYPHEN".


Bibliografia

Cykl Szpital Kosmiczny

    * 1962 Szpital Kosmiczny (Hospital Station)
    * 1963 Gwiezdny Chirurg (Star Surgeon)
    * 1971 Trudna Operacja (Major Operation)
    * 1980 Statek Szpitalny (Ambulance Ship)
    * 1983 Sektor Dwunasty (Sector General)
    * 1985 Gwiezdny Terapeuta (Star Healer)
    * 1987 Stan Zagrożenia (Code Blue - Emergency)
    * 1992 Lekarz dnia sądu (The Genocidal Healer)
    * 1996 Galaktyczny smakosz (The Galactic Gourmet)
    * 1997 Ostateczna diagnoza (Final Diagnosis)
    * 1998 Szlifierz umysłów (Mind Changer)
    * 1999 Double Contact

Inne

    * 1964 Deadly Litter
    * 1966 The Watch Below
    * 1969 The Aliens Among Us
    * 1974 The Dream Millenium
    * 1977 Monsters and Medics - zbiór opowiadań sf o tematyce medycznej (nie związany z cyklem "Szpital kosmiczny")
    * 2000 The First Protector (książka osadzona w świecie serialu SF Ziemia: Ostatnie starcie)

W Polsce, nakładem wydawnictwa Rebis, ukazały się:

    * 2002 :
          o Szpital Kosmiczny wydanie II (Hospital Station),
          o Gwiezdny Chirurg wyd. I (Star Surgeon),
          o Trudna Operacja wyd. I (Major Operation)
    * 2003 :
          o Statek Szpitalny wyd. I (Ambulance Ship),
          o Sektor Dwunasty wyd. I (Sector General),
    * 2004 :
          o Gwiezdny Terapeuta wyd. I (Star Healer),
          o Stan Zagrożenia wyd. I (Code Blue - Emergency),
    * 2005 :
          o Lekarz dnia sądu wyd. I (The Genocidal Healer)
    * 2006 :
          o Galaktyczny smakosz wyd. I (The Galactic Gourmet)
    * 2007 :
          o Ostateczna diagnoza wyd. I (Final Diagnosis)
    * 2008 :
          o Szlifierz umysłów wyd. I (Mind Changer)

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.