Azot to najważniejszy składnik pokarmowy roślin uprawnych. Jego uzupełnienie poprzez nawożenie jest zatem podstawowym zabiegiem agrotechnicznym. Warto przy tym wiedzieć, że azot zawarty w nawozach mineralnych (sztucznych) może występować w różnych formach, czemu nieco bliżej przyglądamy się w naszym artykule.
Jest to najszybciej dostępna forma azotu dla roślin, dlatego nawozy zawierające azot azotanowy działają natychmiastowo. Forma ta jest jednak łatwo wypłukiwana przez deszcze. Znajdziemy ją w takich nawozach, jak saletra amonowa i saletra wapniowa, polecanych do stosowania wiosną i w trakcie intensywnego wzrostu roślin.
Wolniej przyswajalny, ale jednocześnie stabilniejszy w glebie. Może ulegać przemianie do formy azotanowej. Występuje m.in. w siarczanie amonu i saletrze amonowej, które idealnie nadają się do nawożenia przedsiewnego. Długo uwalniany azot amonowy zapewnia roślinom stałe dostawy tego kluczowego składnika pokarmowego.
Występuje głównie w moczniku, który po aplikacji na polu przechodzi przemianę do formy amonowej. Działa wolniej, natomiast charakteryzuje się wysoką efektywnością, szczególnie w odpowiednich warunkach temperaturowych. Jest zalecany do nawożenia przedsiewnego oraz pogłównego. Pamiętajmy natomiast, że wymaga przekształcenia w glebie, przez co efekt nawożenia pojawia się z opóźnieniem.
Podsumowując: wiosną i w okresach intensywnego wzrostu roślin wskazane jest nawożenie preparatami azotu azotanowego. Przedsiewnie i jesienią stosujemy nawozy z azotem amonowym i amidowym, podobnie jak na glebach lekkich, na których istnieje wysokie ryzyko wymywania azotu.