Mocznik, znany również jako karbamid, to organiczny związek chemiczny, który jest jednym z najpopularniejszych nawozów azotowych stosowanym we współczesnym rolnictwie. Poznaj najważniejsze fakty na temat mocznika.
Cechą szczególną mocznika jest bardzo wysoka koncentracja azotu, czyli podstawowego składnika odżywczego roślin uprawnych. Mocznik zawiera aż około 46% azotu, co decyduje o jego powszechnym stosowaniu w rolnictwie profesjonalnym.
Mocznik odpowiada za dostarczanie azotu roślinom uprawnym i uzupełnianie niedoborów tego makroelementu w glebie. Może być stosowany przed siewem lub podczas wegetacji upraw, takich jak zboża, kukurydza, warzywa czy rzepak.
Mocznik stosuje się również w postaci roztworu wodnego, w ramach nawożenia dolistnego. W takiej formie jest szczególnie szybko przyswajalny i korzystny dla roślin w okresach intensywnego wzrostu.
Po stronie najważniejszych zalet tego nawozu zapiszemy:
Mocznik w formie granulowanej lub prillowanej powinien być szybko wymieszany z glebą lub zastosowany przed deszczem, aby uniknąć ryzyka ulatniania się amoniaku i tym samym wystąpienia strat azotu.
Mocznika nie wolno stosować w nadmiarze. Przekroczenie zalecanych dawek nawozu może zaszkodzić roślinom i środowisku, skutkując przenawożeniem oraz przedostawaniem się azotu m.in. do wód podziemnych.