Mocznik – co warto wiedzieć o tym nawozie?

Remigisz Szulc
27.01.2025

Mocznik, znany również jako karbamid, to organiczny związek chemiczny, który jest jednym z najpopularniejszych nawozów azotowych stosowanym we współczesnym rolnictwie. Poznaj najważniejsze fakty na temat mocznika.

Bogate źródło azotu

Cechą szczególną mocznika jest bardzo wysoka koncentracja azotu, czyli podstawowego składnika odżywczego roślin uprawnych. Mocznik zawiera aż około 46% azotu, co decyduje o jego powszechnym stosowaniu w rolnictwie profesjonalnym.

Zastosowanie w rolnictwie

Mocznik odpowiada za dostarczanie azotu roślinom uprawnym i uzupełnianie niedoborów tego makroelementu w glebie. Może być stosowany przed siewem lub podczas wegetacji upraw, takich jak zboża, kukurydza, warzywa czy rzepak.

Mocznik stosuje się również w postaci roztworu wodnego, w ramach nawożenia dolistnego. W takiej formie jest szczególnie szybko przyswajalny i korzystny dla roślin w okresach intensywnego wzrostu.

Zalety mocznika

Po stronie najważniejszych zalet tego nawozu zapiszemy:

  • Wysoką zawartość azotu;
  • Przystępną cenę;
  • Uniwersalność – może być stosowany w większości upraw rolniczych;
  • Łatwość przechowywania i aplikacji.

Na co uważać?

Mocznik w formie granulowanej lub prillowanej powinien być szybko wymieszany z glebą lub zastosowany przed deszczem, aby uniknąć ryzyka ulatniania się amoniaku i tym samym wystąpienia strat azotu.

Mocznika nie wolno stosować w nadmiarze. Przekroczenie zalecanych dawek nawozu może zaszkodzić roślinom i środowisku, skutkując przenawożeniem oraz przedostawaniem się azotu m.in. do wód podziemnych.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie