Azot to jeden z trzech najważniejszych składników odżywczych roślin uprawnych (obok potasu i fosforu). Ten makroelement bezpośrednio odpowiada za wzrost i rozwój roślin, a tym samym za plonowanie. Nic dziwnego, że nawozy azotowe stanowią kluczowy element produkcji rolnej. Nie da się bez nich prowadzić profesjonalnego, konkurencyjnego gospodarstwa, o czym więcej przeczytasz w naszym poradniku.
Azot jest kluczowym składnikiem chlorofilu, białek i enzymów, które uczestniczą w fotosyntezie i metabolizmie roślin. Stymuluje intensywny wzrost liści, co zwiększa zdolność roślin do wytwarzania energii.
Regularne stosowanie nawozów azotowych pozwala osiągnąć wyższe plony zbóż, warzyw, owoców oraz roślin pastewnych.
Azot wpływa także na zawartość białka w ziarnach i paszach, co ma znaczenie w produkcji żywności i karmy dla zwierząt.
Warto wiedzieć, że po zbiorach roślin uprawnych gleba traci znaczną ilość azotu. Nawożenie ma na celu uzupełnienie tych niedoborów i tym samym zapewnienie żyzności gleby.
Na rynku dostępne są różne nawozy azotowe, które można podzielić na trzy główne kategorie:
Nawozy azotowe, pomimo ewidentnych zalet ich stosowania, należy aplikować z umiarem. Nadmierne nawożenie może prowadzić do wymywania azotu do wód gruntowych, powodując eutrofizację.
Należy stosować nawozy zgodnie z zaleceniami producenta oraz realnymi potrzebami roślin, by uniknąć nadmiaru azotu w środowisku oraz zwiększyć efektywność nawożenia. Zaleca się regularne przeprowadzanie badań gleby, aby poznać rzeczywistą skalę niedoborów azotu na danym stanowisku.