Optymalna wilgotność zbóż – to trzeba sprawdzić przed rozpoczęciem żniw!

Remigisz Szulc
05.07.2025

Panuje powszechne przekonanie, że rolnicy startują ze żniwami w momencie ustabilizowania się pogody. Tymczasem głównym czynnikiem determinującym początek zbiorów jest wilgotność zboża. Rolnicy muszą kontrolować ten parametr, aby mieć pewność, że ziarno nadaje się już do zbioru i sprzedaży. Jaka jest optymalna wilgotność zbóż? Sprawdź to w naszym poradniku.

Dlaczego to takie ważne?

Wilgotność zboża ma zasadnicze znaczenie dla jakości plonów i ich późniejszego przechowywania. Zbierając zbyt wilgotne ziarno ryzykujemy, że zacznie się na nim rozwijać pleśń. Z kolei zbyt suche może pękać i utracić wartość handlową, co spowoduje trudności z jego sprzedażą.

Zalecana wilgotność dla popularnych rodzajów zbóż

Każdy rodzaj zboża powinien mieć inny stopień wilgotności predysponujący do rozpoczęcia żniw. I tak:

  • Dla pszenicy, żyta i owsa zalecana wilgotność to ok. 13–14%;
  • Dla kukurydzy jest to maksymalnie 13% przy założeniu dłuższego przechowywania;
  • Wilgotność rzepaku nie może przekraczać 6–7%.

Wilgotność zbóż w trakcie przechowywania

Podczas przechowywania wilgotność ziarna powinna utrzymywać się w granicach 12–14% - stwarza to optymalne warunki do zachowania wartości odżywczej i handlowej zboża, zapobiegając również rozwojowi pleśni. Utrzymanie takiej wilgotności wymaga zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania zbóż, w tym zadbania o odpowiednią wentylację i zabezpieczenie przed opadami.

Czym kontrolować wilgotność zboża?

Służą do tego specjalne przyrządy nazywane wilgotnościomierzami. Urządzenia te są proste w obsłudze, pozwalając szybko i precyzyjnie określić aktualny poziom wilgotności konkretnego ziarna. Wystarczy tylko pobrać próbkę, umieścić w urządzeniu i po chwili odczytać wynik. Gdy wilgotność spadnie do pożądanego poziomu, to można oficjalnie ruszać ze żniwami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie