Panuje powszechne przekonanie, że rolnicy startują ze żniwami w momencie ustabilizowania się pogody. Tymczasem głównym czynnikiem determinującym początek zbiorów jest wilgotność zboża. Rolnicy muszą kontrolować ten parametr, aby mieć pewność, że ziarno nadaje się już do zbioru i sprzedaży. Jaka jest optymalna wilgotność zbóż? Sprawdź to w naszym poradniku.
Wilgotność zboża ma zasadnicze znaczenie dla jakości plonów i ich późniejszego przechowywania. Zbierając zbyt wilgotne ziarno ryzykujemy, że zacznie się na nim rozwijać pleśń. Z kolei zbyt suche może pękać i utracić wartość handlową, co spowoduje trudności z jego sprzedażą.
Zalecana wilgotność dla popularnych rodzajów zbóż
Każdy rodzaj zboża powinien mieć inny stopień wilgotności predysponujący do rozpoczęcia żniw. I tak:
Podczas przechowywania wilgotność ziarna powinna utrzymywać się w granicach 12–14% - stwarza to optymalne warunki do zachowania wartości odżywczej i handlowej zboża, zapobiegając również rozwojowi pleśni. Utrzymanie takiej wilgotności wymaga zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania zbóż, w tym zadbania o odpowiednią wentylację i zabezpieczenie przed opadami.
Służą do tego specjalne przyrządy nazywane wilgotnościomierzami. Urządzenia te są proste w obsłudze, pozwalając szybko i precyzyjnie określić aktualny poziom wilgotności konkretnego ziarna. Wystarczy tylko pobrać próbkę, umieścić w urządzeniu i po chwili odczytać wynik. Gdy wilgotność spadnie do pożądanego poziomu, to można oficjalnie ruszać ze żniwami.