Pokos jest ważnym zabiegiem przeprowadzanym przez rolników, który ma na celu przede wszystkim uzyskanie materii zielonej służącej m.in. jako pasza dla zwierząt. Czym dokładnie jest pokos i do czego się go wykorzystuje? Zapraszamy do lektury naszego poradnika.
Pokos to nie tylko nazwa zabiegu rolniczego, ale także określenie na ściętą warstwę roślin ułożonych równomiernie na polu wzdłuż linii koszenia. Termin ten zwyczajowo odnosi się do traw, lucerny, koniczyny czy zbóż przeznaczonych na siano lub zielonkę.
Pokos powstaje w trakcie koszenia terenów zielonych przy użyciu kosiarki rolniczej (specjalnej przystawki do maszyny), która ścina rośliny i układa je w równe pasy.
Pokos jest następnie podsuszany na polu, aby docelowo zostać zebrany i przerobiony – zwykle prasuje się go w bele lub zbiera do przyczepy.
Pokos to cenny materiał, który, w zależności od celu uprawy, może służyć jako:
Zbieranie pokosu to jeden z ważnych etapów gospodarki paszowej, szczególnie w gospodarstwach specjalizujących się w hodowli zwierząt mięsnych i mlecznych.