Potas jest jednym z najważniejszych składników odżywczych roślin uprawnych. Nieprzypadkowo stanowi kluczowy element nawozów rolniczych, zwłaszcza wieloskładnikowych. Na rynku dostępne są jednak także nawozy stricte potasowe, których roli w procesie uprawy przyglądamy się w naszym poradniku.
Potas odgrywa kluczową rolę we wzroście, plonowaniu i uodparnianiu roślin na stresy środowiskowe. Jego niedobory są bardzo szybko widoczne – to m.in. marnienie roślin i ich zwiększona wrażliwość chociażby na suszę.
Potas przede wszystkim odpowiada za regulację gospodarki wodnej, wpływając na otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych, co pomaga w ograniczaniu strat wody i tym samym zwiększa odporność roślin na suszę.
Inną ważną funkcją tego makroelementu jest poprawa transportu składników odżywczych . Potas wspomaga przemieszczanie cukrów i białek, co przyspiesza wzrost roślin i dojrzewanie plonów.
Rośliny dobrze odżywione potasem są mniej podatne na choroby, szkodniki i stresy środowiskowe, takie jak mróz czy susza. Odpowiednie dostawy tego makroelementu zwiększają też zawartość cukrów w owocach, wpływają na jędrność warzyw i poprawiają trwałość zbiorów na etapie ich przechowywania.
Na rynku dostępne są różne rodzaje nawozów zapewniających szybkie dostawy potasu. Warto tutaj wyróżnić przede wszystkim siarczan potasu (50% K₂O), który jest zalecany do nawożenia wrażliwych roślin, takich jak ziemniaki, pomidory czy owoce, nie zawierając szkodliwego chloru.
Innym popularnym nawozem potasowym jest chlorek potasu (60% K₂O), który pomimo powszechności jest stosowania nie jest odpowiedni dla roślin wrażliwych na chlorki.
Potas znajdziemy również w nawozach wieloskładnikowych, które dostarczają roślinom wszystkie kluczowe makroelementy, poza potasem także azot i fosfor.