Komisja Europejska wydała cichą zgodę na to, aby Polska w trybie przyspieszonym zastosowała obniżenie stawki podatku VAT na niektóre produkty spożywcze. Od 1 lutego VAT na większą część żywności będzie wynosić dokładnie 0%, co powinno nieco zahamować szaleńcze tempo wzrostu cen.
Ile zyskamy?
Dzięki obniżeniu stawki podatku VAT do 0% na niektóre artykuły spożywcze możemy zaoszczędzić nawet około 10 złotych na koszyku o wartości około 200 złotych. Trzeba pamiętać, że zerowa stawka będzie stosowana wyłącznie w odniesieniu do tych produktów, które teraz są objęte 5-procentowym VAT-em. Na tej liście znajdują się takie artykuły, jak warzywa, owoce, mięso czy nabiał.
W całej Unii Europejskiej zerowa stawka ma być stosowana od połowy 2022 roku, jednak Polska złożyła wniosek o zgodę na wcześniejsze wprowadzenie tej ulgi. Komisja Europejska nie oponowała, co dało zielone światło do zastosowania kolejnego już narzędzia antyinflacyjnego.
Dlaczego nie od zaraz?
Obniżka zostanie jednak wprowadzona dopiero od 1 lutego, ponieważ przedsiębiorcy muszą mieć czas na dostosowanie kas fiskalnych do nowych przepisów. Dodajmy również, że nie należy się spodziewać znaczącego spadku cen. Wszystko przez szalejącą inflację, która wkrótce może być już dwucyfrowa. Sama żywność natomiast w listopadzie zdrożała aż o 6,3 proc. w ujęciu rok do roku.