Jak serotonina wpływa na nasz organizm? Poznaj sposoby na zwiększenie jej poziomu

Maciej Piwowski
26.11.2021

Serotonina odpowiada przede wszystkim za dobre samopoczucie i chęci do pracy. Jakie inne funkcje pełni w naszym organizmie? Czym objawia się niedobór serotoniny? Jak naturalnie podnieść jej poziom? Odpowiedzi na te pytania zawarliśmy w artykule.

Serotonina – co to jest?

Serotonina należy do grupy „hormonów szczęścia”, które determinują nasz dobry nastrój. Jest również neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym. Co ciekawe, prawie 90% serotoniny znajduje się w naszym układzie pokarmowym, a jej najwyższy poziom występu wśród noworodków. Natomiast po zmroku serotonina zostaje przekształcona przez organizm w melatoninę – hormon snu.

Wpływ serotoniny na organizm

Serotonina odpowiada nie tylko za nasze zdrowie psychiczne, ale również za przesyłanie impulsów pomiędzy poszczególnymi komórkami nerwowymi.

Receptory serotoniny zlokalizowane są m.in. w układzie pokarmowym, ośrodkowym układzie nerwowym czy w płytkach krwi. Dzięki temu ten neuroprzekaźnik pełni szereg ważnych funkcji w naszym ciele. Wśród zadań serotoniny można wymienić:

  • regulowanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • regulowanie krzepliwości krwi,
  • regulowanie apetytu,
  • wpływ na pamięć i koncentrację,
  • wpływ na procesy uczenia się,
  • wpływ na potrzeby seksualne,
  • wpływ na odczuwanie bólu.

Jakie są objawy niedoboru serotoniny?

Optymalne stężenie serotoniny sprawia, że jesteśmy przede wszystkim wypoczęci, szczęśliwi oraz spokojni. W momencie, gdy jego poziom zaczyna spadać, zaczynamy odczuwać zmiany przede wszystkim w naszym samopoczuciu. Dokuczają nam wahania nastrojów, czujemy się poddenerwowani, rozdrażnieni, zmęczeni, mogą nam również towarzyszyć problemy z bezsennością.

Niedobór neuroprzekaźnika powoduje pogorszenie funkcjonowania ważnych mechanizmów, co może objawiać się:

  • spadkiem energii,
  • zaburzenia nastrojów i stanami depresyjnymi,
  • napadami agresji,
  • pogorszeniem pamięci,
  • problemami z koncentracją,
  • zaburzeniami pracy układu pokarmowego,
  • bólami głowy i migrenami,
  • zwiększoną wrażliwością na ból.

Jak zwiększyć poziom serotoniny?

Poziom serotoniny możemy zwiększyć w naturalny sposób poprzez zmianę stylu życia oraz nawyków żywieniowych. Zdrowy tryb życia odnosi się przede wszystkim do wypoczynku oraz do aktywności fizycznej. Ważną kwestią jest odpowiednia ilość snu oraz jego jakość. Na organizm pozytywnie wpłyną regularne pory spania – najlepiej kłaść się do łóżka około godziny 23 i przesypiać minimum 7 godzin. Przed samym snem warto wywietrzyć sypialnię, zadbać o optymalną temperaturę około 20 stopni Celsjusza oraz o dobre zaciemnienie.

Aktywność fizyczna nie tylko poprawia kondycję całego naszego organizmu, ale również wpływa na wydzielanie innych hormonów szczęścia – endorfin. Dodatkowo tlen dostarczany poprzez uprawiania sportu uczestniczy w procesach syntezy serotoniny.

Zwiększenie serotoniny za pomocą diety

Kolejnym sposobem na naturalne podwyższenie poziomu serotoniny jest odpowiednio zbilansowana dieta. Na początku powinniśmy zrezygnować z produktów, które negatywnie wpływają na syntezę tego neuroprzekaźnika. Są to przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone, żywność typu instant, potrawy w słoikach, fast-foody, słodycze, biały cukier, sól, sztucznie dosładzane soki, słodkie napoje gazowane oraz kofeina obecna w kawie, czarnej herbacie, a także w napojach energetycznych.

Następnym krokiem jest wprowadzenie żywienia według określonego schematu: 5 posiłków dziennie w małych porcjach oraz w odstępie czasowym maksymalnie 4 godzin. Posiłki możemy rozłożyć w następujący sposób: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, przekąska/podwieczorek, kolacja. Mniejsze porcje pożywienia sprawią, że nie będziemy odczuwać nadmiernego zmęczenia oraz ospałości.

Ostatnią zasadą jest dodanie do jadłospisu produktów bogatych w tryptofan – aminokwas, który uczestniczy w przemianie serotoniny w mózgu. Co powinniśmy wybierać? Wśród źródeł tryptofanu wymienia się: ryby, mięso drobiowe, mięso wieprzowe, jajka, mleko, przetwory mleczne, szpinak, brokuł, kalafior, nasiona chia, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, pestki dyni, orzechy, banany.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.