Kiedy wiosenne przymrozki stają się zagrożeniem dla upraw?

Piotr Kowalczyk
23.05.2025

Susza, nawalne deszcze, ale i przymrozki – wiosna to nie jest łatwy czas dla rolników. Szczególnie groźne dla upraw mogą być spadki temperatury poniżej zera, które niszczą młode uprawy. Wiosenne przymrozki wyrządzają poważne szkody roślinom znajdują się w wrażliwych fazach rozwojowych.

Które uprawy są szczególnie wrażliwe na przymrozki?

Wiosenne przymrozki mogą przytrafić się nawet na początku maja, często następując po okresie długotrwałej suszy. Jest to skrajnie niebezpieczne zjawisko dla młodych upraw, a już zwłaszcza dla roślin pochodzących z cieplejszych stref klimatycznych, jak chociażby kukurydza (choć obecnie stosuje się odmiany mniej wrażliwe na niskie temperatury).

Na przymrozki bardzo źle reagują rośliny ciepłolubne – buraki cukrowe, ziemniaki czy warzywa gruntowe (np. ogórki, pomidory). Te już przy niewielkim spadku temperatur mogą doznać poważnych uszkodzeń, a nawet nie nadawać się do dalszej produkcji.

Rodzime gatunki są względnie bezpieczne

Z wiosennymi przymrozkami dobrze radzą sobie natomiast oziminy, np. żyto czy pszenżyto, które znoszą spadki temperatur nawet do -12°C przy gruncie. W przypadku rzepaku wszystko zależy od fazy rozwoju – silne przymrozki mogą zniszczyć kwiaty i pąki.

Z kolei gatunki jare, takie jak owies, łubin czy groch, są bardziej podatne na niszczenie w wyniku mrozów, natomiast mają zdolność regeneracji po przemarznięciu końcówek liści.

Warto również podkreślić, że o ostatecznej skali szkód decyduje nie tylko spadek temperatury, ale też długość trwania przymrozków oraz takie czynniki jak lokalne uwarunkowania terenu, typ gleby oraz ogólna kondycja roślin. Stąd też ocena strat możliwa jest dopiero po kilku dniach od wystąpienia przymrozku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie